Bijna iedereen wordt in zijn leven wel eens geconfronteerd met het verkopen van een huis. Dit kan zijn omwille van een sterfgeval in de familie, een erfeniskwestie, een echtscheiding, gezinsuitbreiding, of gewoon omdat een ander huis je thuis wordt. Voor wie een huis verkoopt, wordt al snel duidelijk dat dit geen sinecure is… Hier vind je de 10 belangrijkste documenten terug die je voor, tijdens of gedurende het verkoopproces nodig zal hebben.
Het energieprestatiecertificaat toont onder meer aan hoe energiezuinig de woning is die je wenst te verkopen. Hoe lager het E-peil hoe beter, want in de toekomst worden groene energie en energiezuinige woningen alsmaar belangrijker. Hierin kan de koper ook tips en richtprijzen terugvinden om het E-peil te doen dalen. Zonder dit document kan je je huis zelfs niet publiceren op het internet of te koop stellen via een blad aan het venster. Er hangen de mensen die dit toch doen stevige boetes boven het hoofd…
De elektriciteit van een huis dat te koop staat dient gekeurd te zijn bij het ondertekenen van de compromis. (let op: dus niet vanaf publicatie) Gekeurd wil niet zeggen dat de elektriciteit conform dient te zijn. De meest voorkomende inbreuken bij recente woningen zijn het ontbreken van de situatieschets en het stroomschema. Let dus goed op dat je deze papieren terug vindt als je je woning wenst te verkopen!
Ondanks dat alle documenten in deze lijst verplicht en belangrijk zijn, is dit nog het allerbelangrijkste. Op de eigendomstitel (meestal is dit ook uw aankoopakte) vindt de notaris van alles terug zoals: Identiteit van de eigenaars, de kadastrale beschrijving van de eigendom en het al dan niet voorkomen van erfdienstbaarheden… Deze akte is onmisbaar bij het opstellen van de compromis. Geen paniek als je deze niet meer terugvindt, de notaris kan het gelukkig nog opvragen.
Het bodemattest is een document dat wordt uitgegeven door OVAM en verklaart of de woning die verkocht wordt, staat op een grond waar al dan niet in het verleden een risico-activiteit werd uitgevoerd. Voorbeelden van risico-activiteiten zijn onder andere een tankstation, een wasserette, een industriezone, … Dit is een eenvoudig op te vragen document voor de vastgoedmakelaar en de notaris. Om dit zelf te doen zal je wat geduld moeten uitoefenen. Het bodemattest is verplicht opnieuw aan te vragen bij iedere tekoopstelling.
Dit document is uiteraard niet nodig indien de woning niet beschikt over een stookolietank. Zowel bovengrondse als ondergrondse tanken dienen gekeurd te worden. Een gekeurde tank herken je aan de groene dop. Indien de tank een gele dop krijgt bij keuring houdt dit in dat de tank voorlopig nog kan gebruikt worden, maar hersteld moet worden. Een rode dop is voor de koper een duidelijk signaal dat deze tank niet meer kan gebruikt worden. Indien je als verkoper niet weet of er nog een ondergrondse mazouttank aanwezig is, en dit blijkt achteraf wel het geval te zijn, dan worden de verwijderingskosten alsnog betaald door de verkoper.
Ook een postinterventiedossier is niet verplicht voor alle woningen die te koop staan. Dit is enkel het geval voor woningen waarvan er werken werden uitgevoerd sinds 2001 door een erkende aannemer. Dit kan gaan van het plaatsen van een veranda tot een complete renovatie. Een postinterventiedossier bevat de plannen van de werken, de gegevens van architecten en aannemers, de gebruikte materialen, eventuele facturen, … Indien de woning gebouwd werd na 2001, werd dit standaard meegegeven bij compromis of door de bouwfirma/aannemers.
Deze documenten (die meestal in 1 document worden afgeleverd) moet de notaris opvragen bij de gemeente. Sommige gemeentes leveren dit af in enkele dagen, in andere gevallen kan je hier enkele weken op wachten. In deze documenten vind je onder andere terug of er stedenbouwkundige vergunningen werden afgeleverd, in welk gebied de woning ligt, of er erfdienstbaarheden van de overheid aanwezig zijn, welk BPA of RUP er van toepassing is en nog vele andere zaken.
Een overstromingsattest dient bij iedere verkoop verplicht aanwezig te zijn. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zowel overstromingsgevoelig gebied en afgebakend overstromingsgebied. Overstromingsgevoelig gebied: Dit wordt bepaald aan de hand van de eventuele nabijheid van bestaande waterlopen, rivieren, vijvers, meren, … Dit kan overeenstemmen met de werkelijkheid, maar dit is niet altijd het geval. Overstromingsgevoeligheid kan ook van andere zaken afhangen dan enkel het nabij zijn van waterlopen. Afgebakend overstromingsgebied: Dit zijn gebieden de overheid officieel zo heeft bestempeld omdat deze daadwerkelijk af en toe onder water kunnen komen te staan. Hier dient de eigenaar een hogere brandverzekering te voorzien.
Via de notaris/vastgoedmakelaar dient het voorkooploket geraadpleegd te worden. Hierop staat vermeld of er eventuele voorkooprechten rusten op de woning en indien dit het geval is, welke het zijn. Een voorkooprecht is op zich geen probleem bij de verkoop van je woning. Als de overheid (gemeentelijk, provinciaal, Vlaams, …) beslist om het geldend voorkooprecht uit te oefenen, dan nemen zij de verkoop over aan dezelfde voorwaarden als de oorspronkelijke koper. Als eigenaar maakt dit in principe geen verschil uit, als koper is dit natuurlijk een stuk minder aangenaam.